Es Castellet us desitja bones festes

El Col·lectiu Cultural Sitja i la revista Es Castellet vos desitgen bones festes amb aquesta fotografia, una de les primeres imatges de la Plaça de Bunyola, nova de trinca, quan encara no tenia farola ni bancs. La fotografia, es degué fer probablement un matí de primavera, entre els anys 1915 i 1920.

La Plaça es construí sobre dos espais emblemàtics del poble: l’antiga plaça dels Lledoners i part del solar que ocuparen, fins el 1915, les cases de la possessió de Can Mas, que aleshores foren traslladades al camí de Caubet.

Els vellets que de nins jugaren a aquesta plaça, acabada d’estrenar, contaven que el trespol, que a la imatge sembla de terra, era fet realment de cagaferro (escòria de carbó cremat provinent de la fàbrica de cerol que hi havia a part dels terrenys que després ocuparia la fàbrica de teixits). Aquest trespol de cagaferro  embrutava molt i els infants, en jugar-hi, acabaven negres com a carbonerets.

Observant detingudament la fotografia, d’esquerra a dreta, veim que al primer portal a l’esquerra (de la casa que fou la seu de la centraleta de telèfons), hi ha una cadira i una cortina. Entre aquest portal i el següent, hi ha una dona que deu xerrar amb algú tapat pels arbres. El segon portal era una fonda i el taller d’un sabater, i anys després seria el portal de Ca s’Espardenyer. 

El portal situat a la façana on actualment hi ha la Banca March, era el cafè de Can Nadal. Si ens hi fixam bé, a l’esquerra del portal s’hi veu un penjador de fusta, amb potes i braços.

Just al centre de la imatge, en primer terme, s’hi veu la font on els veïns (tenguessin cisterna o no), anaven a cercar-hi poalades d’aigua per cuinar, fer la bugada, fer net, rentar-se, regar o abeurar les bísties.

A l’arbre que queda més a la dreta de la imatge es veu un grup d’infants que sembla que juguen a bolles. Vora l’arbre hi ha un poal que molt probablement devia ser d’algun d’aquests infants que havia anat a la Plaça a cercar aigua.

Aquesta imatge, amb una Plaça tan tranquil·la, i tota per als infants, com recordaven els que en gaudiren, dista molt de la Plaça actual, que ha patit tants de canvis i que actualment es troba constantment ocupada per taules, cadires i bicicletes i que ofereix molt menys espai als nins.

Així i tot, la Plaça, des de 1915 ha estat, és, i esperem que continuï sent, el centre del poble.

Bones festes i molts d’anys!

Nadal de 2017