El Consell de Mallorca i la UIB estudien obrir Raixa als investigadors

El Consell de Mallorca i la Universitat de les Illes Balears estudien fórmules per obrir la finca bunyolina de Raixa als investigadors i als projectes de recerca de la UIB, així com per establir línies de col·laboració orientades a millorar el coneixement i gaudi de la finca, a través de la senyalització i difusió dels valors naturals, paisatgístics i culturals.

La intenció d’aquesta iniciativa és posar en relleu aquest espai singular sumant sinergies entre les dues institucions, a través de la investigació dels recursos i valors culturals, paisatgístics i naturals de Raixa, i mitjançant la gestió ambiental com a model de finca agrícola sostenible.

A aquest principi d’acord varen arribar el vicerector d’Innovació i Relacions Institucionals de la UIB, Jordi Llabrés, i el vicepresident del Consell de Mallorca, Jesús Jurado, durant una visita a la finca de Raixa amb el gerent, Antoni Colom, i el director d’Innovació de la UIB, Bartomeu Alorda, després d’una primera trobada de caire institucional entre el rector i el president del Consell el passat mes de setembre.

Així mateix, el Consell de Mallorca també treballa ara per integrar la finca de Raixa a la xarxa europea de jardins històrics. L’Itinerari Cultural Europeu és un distintiu atorgat pel Consell d’Europa a les rutes, els recorreguts i trajectes que aglutinin una sèrie de valors.

La integració a la xarxa permetrà dinamitzar i ampliar l’oferta cultural i turística. En aquest projecte hi participa Júlia Román, professora ajudant d’Història de l’Art, adscrita al Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts de la UIB i membre de l’equip de restauració de Raixa.

La posada en marxa de la proposta es concretarà els pròxims mesos. Els responsables de les dues administracions han parlat de la possibilitat d’impulsar un programa de beques universitàries per donar suport a aquesta iniciativa.