El Consell vol integrar Raixa a la xarxa europea de jardins històrics

raixa_mirador_safareig

El Consell de Mallorca ha iniciat els primers contactes per integrar la finca pública de Raixa (Bunyola) a la xarxa europea de jardins històrics.

La intenció de la institució insular és posar en valor aquest espai singular sumant sinèrgies entre diferents països per promocionar aquests espais culturals. La integració a la xarxa permetrà dinamitzar i ampliar l’oferta turística. Inicialment, ja s’han establert contactes amb l’Associació Europea de Jardins Històrics. Aquesta entitat es va constituir el mes d’abril passat i actualment l’integren Lloret de Mar, Aranjuez i el Laboratori de Patrimoni, Creativitat i Turisme Cultural a la Universitat de Barcelona. Ara, el Consell de Mallorca en vol formar part i contribuir també al reconeixement europeu, un objectiu que comparteixen amb jardins d’arreu d’Europa, com ara d’Itàlia, Bèlgica, França o Alemanya.

En aquest sentit, el Consell ha presentat  al primer fòrum Europeu de Jardins Històrics, que s’ha fet a Lloret de Mar, la feina feta als jardins de  Raixa. La presentació, a càrrec de Toni Colom (gerent de Raixa) i Júlia Román, (Professora Ajudant d’Història de l’Art, adscrita al Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts de la UIB i membre de l’equip de restauració de Raixa) ha suscitat molt d’interès, segons informa la institució insular en un comunicat.

Ara, el compromís del Consell es seguir fent passes per situar situar Raixa i els seus jardins en aquest projecte europeu que donarà una projecció internacional a una de les joies patrimonials de Mallorca.

L’Itinerari Cultural Europeu és un distintiu atorgat pel Consell d’Europa a aquelles rutes, recorreguts i trajectes que aglutinin una sèrie de valors. Són un patrimoni cultural viu, no només per la seva bellesa o antiguitat, sinó perquè faciliten l’intercanvi, l’enriquiment mutu, la cooperació i la creació d’una identitat europea comuna. Amb els itineraris culturals es pretén anar més enllà del simple llançament de productes culturals o turístics, i s’aposta per la protecció dels valors culturals europeus, per tal de fomentar noves formes de trobada entre la ciutadania, posar en valor patrimonis poc coneguts i desenvolupar programes de cooperació.