La història del Pis i la gallina que tornà carabassa, es fa festa

En els darrers anys, hem vist com moltes de les anomenades ‘neofestes’ prenien protagonisme a les celebracions patronals de molts de pobles de l’illa.

Des de l’any passat, Bunyola s’ha afegit a l’onada amb la festa de La gallina que va tornar carabassa, una celebració impulsada pel col·lectiu Dones d’Empenta, que dissabte 9 de setembre celebrà la segona edició i inaugurà les festes de Sant Mateu.

Inspirada en la llegenda bunyolina protagonitzada per Andreu Quetgles Creus, Es Pis (1877-1939) i la seva dona Aina Canals Suau, Ainons (1877-1957) que donà lloc a l’expressió “Tot pot ser en aquest món… A no ser una gallina tornar carabassa, però a es Pis li va tornar!”, la festa comptà enguany amb la participació de Pau Debon, excantant d’Antònia Font, que interpretà el paper protagonista del Pis. 

Tot i el seu caràcter bravejador, poc es pensava el Pis que més d’un segle després de la seva aventura amb la gallina que li tornà carabassa aquesta es convertiria en una festa. La celebració s’inicià el matí a la placeta de Sant Pere, on es recreà l’escena ocorreguda al taller dels sabaters (interpretats per Salvador Rosselló i Jaume Colom), quan el Pis bravejà de la seva gallina que feia “xup xup” al foc i Bàrbara Suau Font i Nicolau Colom Martí explicaren les llegendes i anècdotes del Pis.

La festa continuà amb l’aparició de la gallina i un correbars pel poble. La Xaranga del Pis, la batucada Rebombori i els xeremiers Grallalsac animaren la festa, que després d’un dinar popular es traslladà al carrer d’Orient, al pujador on vivien el Pis i la seva dona Ainons, interpretada per Maria Suau. Allà es recreà el moment en què ella descobreix que la gallina ha desaparegut.

La festa acabà a la Plaça.

[VÍDEO: Bàrbara Suau i Margalida Pericàs. FOTOS: Bàrbara Suau i Aina Jaume]

Més informació:

–Programa de festes de Sant Mateu 2017, aquí.
–Tots els actes de Sant Mateu 2017, aquí.