Qui serà ‘el Pis’ a la festa de ‘La gallina que tornà carabassa’?

El proper dissabte, 9 de setembre, se celebrarà, per segona vegada, la festa de La gallina que tornà carabassa, organitzada pel col·lectiu Dones d’Empenta.

Aquesta diada és un dels primers actes de celebració de les festes patronals de Sant Mateu i enguany comptarà amb algunes novetats com la participació del cantant Pau Debon i dels actors Jaume Colom, Rafel Ramis i Salvador Rosselló.

La diada de La gallina que tornà carabassa començarà el dissabte dia 9 a les 11:30 hores, a la placeta del Lledoner del carrer de Sant Pere. Bàrbara Suau Font hi explicarà la llegenda que dóna nom a la festa, amb la col·laboració de Nicolau Colom Martí, que cantarà la glosa dedicada a Andreu Pis, el Rei dels Granots, i de quatre actors que recordaran, amb un petit microteatre, part de la llegenda de la gallina que tornà carabassa.

Al microteatre, que tendrà lloc a la mateixa placeta, Pau Debon hi representarà el paper d’Andreu Pis, i els actors Jaume Colom Mateu, Rafel Ramis Colom i Salvador Rosselló Bujosa hi actuaran en el paper dels tres sabaters del taller on solia acudir el Pis, que foren els primers testimonis de la conversió d’una gallina bunyolina en una carabassa.

La festa continuarà al carrer de Sant Mateu, on el Pis es trobarà amb la gallina. A continuació començarà la ruta del correbars amb música de la Xaranga del Pis i la batucada Rebombori. Després hi haurà un dinar de paella al pati de l’escola.

En haver dinat la festa continuarà al pujador del carrer d’Orient on vivien el Pis i la seva dona, n’Ainons. En aquest punt Pau Debon, en el paper d’Andreu Pis i Maria Suau, en el d’Ainons, reviuran els moments posteriors al descobriment de la carabassa dins l’olla on havien deixat la gallina. La diada acabarà l’horabaixa a la Plaça.

Els capells i el mocador de color carabassa, elements emblemàtics de la festa, i els tiquets de la paella es podran adquirir els propers dimarts 5, dimecres 6 i dijous 7 de setembre a partir de les 19 hores a la Plaça.  El col·lectiu Dones d’Empenta demana que els participants a la festa hi vagin amb camiseta blanca.

21125785_10212629843575130_3654083039974587089_o

Més informació:

–”Tot pot ser en aquest món!”, la llegenda, aquí.
–Tot pot ser en aquest món, però segons què és mal de creure… Una altra historieta del Pis, aquí.
–La festa de la gallina que tornà carabassa (Sant Mateu 2016), aquí.
–Programa de festes de Sant Mateu 2017, aquí.
–Tots els actes de Sant Mateu 2017, aquí.

Bàrbara Suau Font

Bàrbara Suau Font

Mestra i investigadora sobre història i patrimoni de Bunyola. Des de 1985, al Col·lectiu Cultural Sitja i a Es Castellet.