Bunyola, altaveu per la llibertat d’expressió des dels estudis Ona

El passat divendres, 18 d’agost, una cinquantena de persones es reuní als estudis Ona de Bunyola del músic Miquel Brunet per enregistrar un vídeo que reivindicarà la llibertat d’expressió.

Els participants, a més de cantar, llegiren en diverses llengües l’article 19 de la Declaració Universal dels drets humans: ‘Tota persona té dret a la llibertat d’opinió i d’expressió; aquest dret inclou el de no ser molestat a causa de les pròpies opinions i el de cercar, rebre i difondre les informacions i les idees per qualsevol mitjà i sense límit de fronteres.’

En aquesta entrevista, Miquel Brunet explica el projecte a Es Castellet.

–Com va sorgir la idea d’aquest vídeo?

–Sorgí a partir de la condemna a Valtònyc i de la campanya de suport que se li va dedicar. Vaig parlar amb en Mateu Xurí i li vaig proposar que en lloc de fer només una activitat concreta per a aquell cas, podríem fer alguna cosa de més durada per reivindicar la llibertat d’expressió i que pogués quedar a les xarxes. A més de la condemna a en Valtònyc, en poc temps hi ha hagut els casos dels titellaires de Madrid, el de Cassandra a Twitter… També hi ha la llei Mordassa, la repressió, mitjans de comunicació censurats que ens fan tenir una imatge distorsionada del que passa… i qui hi surt perdent és el poble.

–Què mostrarà, exactament, el vídeo?

–Hi haurà gent que canta o recita d’una manera rítmica, a la manera de rap, un text creat pel glosadir Mateu Xurí. La música és una adaptació que he fet per al text d’en Mateu a partir del moviment  del Rèquiem de la part final de la meva cantata Rua Fosca. També es llegirà l’article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans en diverses llengües com el català, castellà, francès, anglès, portuguès, alemany o l’esperanto. I pot ser que hi hagi més llengües, no és un projecte tancat, encara. Els distints idiomes ajudaran a globalitzar la causa i l’esperanto hi és com a símbol d’universalitat. Per simbolitzar la censura hi haurà un moment en què moltes veus parlen alhora i de cop es tallarà.

FOTOS: Vicenç Mates
FOTOS: Vicenç Mates

–Qui hi participa?

–Representants de la societat civil i protagonistes de moviments socials: artistes, músics, escriptors, periodistes, actors de teatre… Hi ha tres persones que tenen un paper més solista: Biel Majoral, Marcel Pich i Júlia Colom.

També hi participen diversos bunyolins. De moment són Toni Muntaner, Rafel Ramis i Brigitte Kramer, però pot ser n’hi hagi més, no és un projecte tancat. També hi han pres part Júlia, Martí i Toni Colom Nicolau, que tenen una cama bunyolina. Vull destacar la feina d’un altre bunyolí, en Guillem Rodríguez Simó, que n’és el col·laborador tècnic. Filma les imatges i farà tot el muntatge i editatge del vídeo. A més, Vicenç Mates ha fet les fotografies del projecte.

–Quin objectiu té, aquest projecte?

–No té cap altre objectiu que el de quedar a les xarxes socials com a testimoni que un grup de persones reclama la llibertat d’expressió. No pretén ni fer un disc ni recaptar fons. Si només es fes un acte, passat un temps ja no se’n parlaria més. Si el poses a les xarxes i plataformes de difusió com Youtube hi ha moltes visites i es pot compartir lliurament.

–Quan el podrem veure?

–Aproximadament d’aquí a un mes. Encara falta enregistrar gent que no pogué venir divendres.

FOTOS: Vicenç Mates
FOTOS: Vicenç Mates
FOTOS: Vicenç Mates
FOTOS: Vicenç Mates
Bàrbara Suau Font

Bàrbara Suau Font

Mestra i investigadora sobre història i patrimoni de Bunyola. Des de 1985, al Col·lectiu Cultural Sitja i a Es Castellet.