Els bunyolins Tomeu Alcover i Toni Sbert donen a conèixer el waterpolo a Bunyola

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

El dilluns 17 de juliol, a les 20 hores, tots els interessats en conèixer l’esport del waterpolo podran participar una classe pràctica gratuïta, de portes obertes, de la mà de dos experimentats jugadors de waterpolo bunyolins: Tomeu Alcover Borràs i Toni Sbert Cañellas, jugadors de waterpolo amb l’Esports Aquàtics de Sóller en la categoria Absoluta.

Tomeu Alcover i Toni Sbert són els monitors que a partir del dimarts dia 18 impartiran el Curs d’Iniciació al Waterpolo a la piscina municipal de Bunyola. Després de la jornada de prova està previst que el dimarts 18 comenci el curs destinat en principi a infants d’entre 6 i 14 anys, organitzat pel club Aquàtics Sóller amb la col·laboració de l’Ajuntament de Bunyola. El curs té un cost de 35 euros per als residents i 40 euros els no residents (més l’abonament a la piscina).  La única condició tant per a la classe de portes obertes com per al curset és estar abonat a la piscina.

Tomeu Alcover (1997) ha fet segon any d’Enginyeria Industrial a la UIB. Començà a practicar waterpolo a l’edat de set anys,  a la UIB, després d’haver-hi fet natació. De la UIB passà a l’equip solleric Gymnàpolis, que després canvià el nom pel d’Esports Aquàtics Sóller, equip al qual pertany actualment. Jugà amb la Selecció Balear Infantil de Waterpolo i ha fet de monitor a diversos campus de waterpolo a Sóller.

Toni Sbert Cañellas (1997) ha fet el segon curs d’Enginyeria TIC (Tecnologia, Informació i Comunicació) a la Universitat Politècnica de Catalunya, a Manresa. Començà a aprendre waterpolo a la UIB quan tenia 15 anys i després passà al mateix equip solleric que Tomeu Alcover. Actualment durant el curs juga a waterpolo a Manresa amb l’equip Minorisa, amb el qual ha ascendit enguany i l’any passat a la Lliga Catalana de Waterpolo. Quan ve a Mallorca juga amb l’equip de Sóller. També és socorrista i monitor de natació a la piscina municipal de Bunyola.

Amb l’Esports Aquàtics Sóller, Toni i Tomeu quedaren segons al Campionat de Balears i participaren al campionat d’Espanya a Las Palmas de Gran Canaria. Actualment juguen a la lliga Absoluta. Es Castellet els ha entrevistat.

–Quin és l’objectiu d’aquest curs de waterpolo?

–El curs és per donar a conèixer aquest esport sobretot als infants. I aprofitar que ja que aviat el túnel serà gratuït, si els agrada sàpiguen que hi ha la possibilitat d’aprendre’n més a Sóller, on hi ha un club, l’Esports Aquàtics,  amb equips a partir dels 5 anys fins a categoria absoluta.

–En què consistirà el curs?

–Primer la classe-demostració de portes obertes, per a tothom, per veure si hi ha gent que s’anima. Podrà conèixer com és aquest esport i saber si interessa de veres. El waterpolo és un esport poc conegut. La idea era fer el curs amb gent jove perquè interessa començar de petits per avesar-s’hi. Depenent de la gent i de les edats dels interessats, durant les dues setmanes que duri el curs les activitats serien aprendre a aguantar-se dins l’aigua sense tocar en terra, perquè aguantar-t’hi una estona llarga -i tot un partit- no és fàcil al principi. Després farem jocs i exercicis amb pilotes i porteries. La idea és que puguin veure com és el waterpolo, com funciona, i si els agrada saber que poden continuar a Sóller.

Tomeu Alcover.
Tomeu Alcover.

–Per què l’horari és de 20 a 21 h?

–Començàrem a donar forma a aquest projecte un poc tard i ens trobàrem que a la piscina hi havia poques hores disponibles: els matins hi ha el curset de natació i després està oberta al públic. Vàrem decidir fer el curs de 20 a 21 h perquè era l’hora que quedava lliure i perqupe encara hi ha claror, però ja no hi fat molta calor.

–Ja hi teniu inscrits?

–Hi havia gent interessada però justament no entrava dins les edats a les quals va dirigit el curs, perquè són un poc més grans. També se n’hi ha apuntat alguns nins que entren dins la franja d’edat. Després de la jornada de portes obertes veurem què hi ha. Si veim que ve gent amb ganes i volen participar al curs, el durem a terme. Si no, ho deixarem per l’any que ve, el prepararem amb més temps. Per inscriure’s al curs, a més de les quotes, han d’estar abonats a la piscina o s’ha de pagar l’abonament per a les dues setmanes, ja que és la condició per poder-hi entrar. No depèn de nosaltres.

Toni Sbert.
Toni Sbert.

–Ens podeu explicar algunes particularitats del waterpolo?

–Cada equip té set jugadors, amb el porter inclòs, i els canvis són limitats. Només es pot agafar la pilota amb una mà. Amb dues mans te canses més. Va millor amb una mà per passar-la, fas els xuts millor i és més eficient. El porter és l’únic que pot agafar la pilota amb les dues mans. Hi pot haver tres expulsions temporals abans d’una definitiva. I, com al futbol, guanya qui fa més gols al rival. Físicament el waterpolo exigeix estar adaptat al medi en el qual es juga, l’aigua. T’hi has d’acostumar: anar i tornar d’una porteria a l’altra, moure tot el cos i ficar el cap a l’aigua… Al waterpolo aguantar-te tot el temps sense fer peu i llançar la pilota no és el mateix que jugar a futbol, on qualsevol persona quan comença ja sap xutar i córrer.

–Què diríeu a la gent perquè s’animi a aprendre waterpolo?

–Que és un esport molt entretingut i sobretot que n’estàs molt orgullós, de jugar-hi, perquè encara que costa entrar-hi, ja que al principi és difícil aguantar-te tot el temps dins l’aigua, després et dóna una gran satisfacció veure que ho pots fer.

[FOTOS: B. Suau, T. Alcover i T. Sbert]

Bàrbara Suau Font

Bàrbara Suau Font

Mestra i investigadora sobre història i patrimoni de Bunyola. Des de 1985, al Col·lectiu Cultural Sitja i a Es Castellet.