Els bars de Bunyola hauran de tancar com a màxim a les dues de la matinada

Bunyola ja té ordenança d’horaris comercials.

El ple de l’Ajuntament del passat 9 de març aprovà inicialment la primera normativa que regula els horaris d’obertura i el tancament dels establiments comercials, a més del muntatge i desmuntatge de les terrasses. Ho va fer amb el vot favorable de l’equip de govern (EOB i PSIB-PSOE) i el vot en contra de l’oposició (PP i AVI).

El nou reglament, que ara estarà un mes a exposició pública, regula els horaris d’atenció al públic que podran tenir els establiments dividint-los en diversos grups, el primer dels quals es refereix als bars, situats al centre de la polèmica perquè actualment són els únics dels que es regulen existents als nuclis urbans del municipi.

Per a aquest tipus d’establients, l’ordenança estableix dos horaris: d’hivern (de l’1 d’octubre al 31 de maig) i d’estiu (de l’1 de juny al 30 de setembre, fins després de les festes de Sant Mateu). A l’hivern, els bars podran obrir entre setmana entre les set del matí i les dotze del vespre, mentre que els divendres, dissabtes i vigílies de festius, podran allargar l’horari fins a una de la matinada. Pel que fa a les terrasses, a l’hivern hauran de desmuntar-les com a molt tard a les dotze del vespre cada dia. A l’estiu, els bars podran tenir activitat des de les set del matí fins a una de la matinada i els divendres, dissabte i vigílies de festius, fins a les dues. El tancament de les terrasses a l’estiu es mantindrà a les dotze del vespre entre setmana i a la una els divendres, dissabtes i vigílies de festius. L’Ajuntament podrà establir excepcions i horaris especials durant les festes o celebracions excepcionals.

La nova ordenança s’ha aprovat després d’una campanya informativa de l’esborrany que l’Ajuntament ha dut a terme durant les darreres setmanes amb diverses reunions amb veïns, bars i joves, que van presentar suggeriments al projecte. A més, també va organitzar una assemblea oberta.

No obstant això, aquesta regulació d’horaris comercials no ha agradat a cap dels sectors implicats, fet que va reconèixer el batle, Andreu Bujosa: “sabem que no satisfà al cent per cent a cap dels implicats”, va dir, després d’afirmar que “volem que l’ordenança sigui una norma de convivència que conjugui el dret al descans i el dret a l’oci”.

El PP va criticar “els forats” que presenta l’ordenança especialment pel que fa a les eines amb què l’Ajuntament compta en aquests moments per fer-la complir, especialment perquè actualment no disposa de servei de Policia Local a les matinades ja que la plantilla és insuficient i la Llei Montoro no permet al consistori crear noves places d’ocupació a les administracions locals. “Si fan una ordenança, han de posar les eines per fer-la complir”, digué portaveu popular, Juan Antonio Estarellas. Per part seva, AVI defensà que els bars tancassin sempre a les dotze del vespre, com també defensen els veïns de la Plaça, alguns dels quals assistiren al ple i varen intervenir al torn obert de paraula quan aquest finalitzà.

El batle Bujosa defensà l’ordenança com a “eina de convivència” i assegurà que quan entri en vigor, es farà complir. Per fer-ho, va posar sobre la taula dues opcions: que la Policia Local realitzàs hores extres i la possibilitat de signar convenis amb municipis veïns, com Santa Maria, per compartir policies locals i cobrir les hores que cada poble no pot cobrir amb agents propis.