Ha nascut una nova festa popular a Bunyola: ‘La gallina que va tornar carabassa’

El passat dissabte 3 de setembre s’iniciaren les festes de Sant Mateu amb la celebració popular de la nova festa de ‘La gallina que va tornar carabassa’ a la qual participaren prop de tres-centes persones, la majoria amb el mocador de color carabassa i el capell.

La festa començà a la placeta de Sant Pere amb la música de la xaranga i la presentació de l’acte per part de les organitzadores, les Dones d’Empenta. A continuació Bàrbara Suau contà la historia del Pis i de la gallina que tornà carabassa, Nicolau Colom cantà la cançó que la colla de les Estutxes dedicà a principis del segle XX al Pis, ‘el rei dels granots’, i Sebastiana Quetgles cantà diversos romanços.

Els participants a l’acte anaren després a cercar el Pis i la gallina al carrer de la Creu, davant la casa on el sabater Mestre Miquel Biniali tenia el taller. D’allà tothom partí cap a la Plaça i començà la ruta dels correbars, amb bauxa dins i fora cada cafè. També s’armà una bona gresca dins un supermercat.

La majoria d’assistents a la festa dinà de paella dins el mercat municipal, que quedà ple de gom a gom.

L’horabaixa, a les 16 hores la festa continuà al pujador del carrer d’Orient on visqueren n’Andreu Pis i la seva dona, n’Ainons. Allà es va reviure l’escena del matrimoni quan descobrí que la gallina havia tornat carabassa i l’eixabuc que n’Ainons donà al Pis.

Des del pujador, el Pis (Macu Suau) i n’Ainons (Maria Suau), seguits de centenars de persones, feren el recorregut fins a la plaça de la Rectoria en un Mehari que, evidentment, era de color carabassa. A davant la rectoria s’inicià la davallada a la Plaça animada per dues enormes pilotes també de color de carabassa.

A la Plaça els jocs amb aigua refrescaren els participants, sobretot els més petits, que s’esquitaren amb l’aigua de quatre brulloles. La festa acabà amb música i amb la salutació dels personatges de la llegenda des de la barana de l’Ajuntament.

[FOTOS: Bàrbara Suau Font/VÍDEO: Maria Antònia Amengual]

Més informació:

–Una nova festa bunyolina: la gallina que va tornar carabassa, aquí.
–Tot a punt per a la festa de ‘La gallina que va tornar carabassa’, aquí.
–”Tot pot ser en aquest món!”: la llegenda festa festa, aquí.