Bunyola recupera la festa del Quarteró

Més de 500 persones participaren a la festa del Quarteró, que es va fer a la possessió de Biniforani Nou, diumenge 31 de gener, en el que ha estat la recuperació d’aquesta celebració popular de Bunyola després de dos anys de parèntesi.

L’Escola de Ball de Bunyola, amb la col·laboració de l’Ajuntament i diverses entitats, com l’Associació J. Koslowsky, el Grup Excursionista de Bunyola, el Col·lectiu Cultural Sitja i la colla Gegantera, torna a estar al capdavant de la festa, la primera edició de la qual es va organitzar l’any 1995 a partir de les dades aportades per l’obra del folklorista bunyolí Andreu Estarellas Pascual (1890-1981), que documentà aquesta antiga celebració que es feia a les possessions del municipi quan acabaven la temporada de la collita.

Per recuperar la festa, després que no s’hagués celebrat els anys 2014 i 2015 per diversos motius, els organitzadors varen triar la possessió de Biniforani Nou, situada al coll de Sóller, propietat dels germans Homar Pons, els mateixos propietaris de la finca Barcelona, que fou la primera on s’organitzà la festa l’any 1995.

La celebració començà a mig matí. Nombrosos participants arribaren a Biniforani Nou a peu pel seu compte o amb la sortida que havia organitzat el Grup Excursionista. Altres també ho feren amb els autobusos que l’Ajuntament posà a disposició dels assistents des del poble o en cotxes particulars.

Els gegants Bàrbara i Mateu, juntament amb els xeremiers, els rebien a la finca, que estava oberta a les visites.

Després se serví el dinar tradicional preparat pels membres de l’Escola de Ball: arengades amb escabetx, moniatos torrats amb sucre i taronges, a més d’olives cedides pels propietaris de la mateixa possessió. També es va poder torrar.

Després del dinar, començà la festa, amb la ballada popular amb la mateixa l’Escola de Ball. La primera jota, ballada per Joana Quetgles i Jaume Pascual, fou dedicada a Toni Muntaner i a Bel Quetgles.

L’equip del programa d’IB3 Uep, com anam!, amb Felip Munar, enregistrà diversos moments de la festa. El programa s’emetrà el dijous dia 11 de febrer.

Més informació:

–Toni Xango: “S’han de fer festes com la del Quarteró”, aquí.
–El projecte d’escola nova demana suport a la festa del Quarteró, aquí.
–Quarteró 2016 a Biniforani Nou, la glosa de Nicolau Colom, de sa Saboneria, aquí.