Guia per no perdre’s la festa del Quarteró a Biniforani Nou

Diumenge, 31 de gener, torna la festa del Quarteró a la possessió de Biniforani Nou.

La celebració organitzada des de 1995 per l’Escola de Ball de Bunyola es torna a organitzar tres anys després d’haver-se suspès a causa de la situació interna del grup i la manca de suport institucional. Enguany, la recupera amb el suport de l’Ajuntament de Bunyola i d’altres entitats, com l’Associació J. Koslowsky.

Us oferim una guia perquè no us perdeu cap detall de la festa:

1.- Què és la festa del Quarteró?

És una festa popular que s’organitza en recordança del dia de festa que feien les collidores d’oliva bunyolines quan acabaven la temporada de la collita a cada possessió. El nom prové del quartó de vi (mesura tradicional de 16 litres) que el majoral aportava a la festa. La celebració de la festa fou documentada pel folklorista bunyolí Andreu Estarellas Pascual (1890-1981) al seu llibre L’Olivera. Durant anys, l’Escola de Ball també va organitzar el Memorial Andreu Estarellas, un concurs d’investigació juvenil en d’homenatge a la seva figura, i una exposició vinculada amb la temàtica de la festa.

2.- On es fa la festa enguany?

A la possessió de Biniforani Nou, situada al coll de Sóller.

Membres de l'Escola de Ball de Bunyola preparant el dinar del Quarteró. FOTO: Escola de Ball
Membres de l’Escola de Ball de Bunyola preparant el dinar del Quarteró. FOTO: Escola de Ball

3.- En què consisteix la festa?

La celebració tradicional es basa en un dinar d’arengades i moniatos, a més d’olives pansides, que enguany seran de la mateixa possessió de Biniforani Nou, i taronges. En els darrers anys, també s’hi han incorporat torradores. És important recordar que s’han de dur plats i coberts. Després de dinar, hi haurà festa i una ballada popular amb la mateixa Escola de Ball de Bunyola.

4.- Quin és l’horari de la festa?

L’horari oficial és d’11 hores a 18:30 hores, tot i que l’acte central és el dinar, que se serveix a partir de les 13:30 hores. A les 15:00 hores hi haurà sarau i una ballada popular.

5.- Quin cost té?

No s’ha de pagar entrada. L’únic cost és el del dinar, en cas que vulgueu dinar tradicional. Els tiquets es venen a l’Ajuntament i a Paper Paper (2 euros, tiquet infantil i 5 euros adults). També se’n podran comprar a la mateixa possessió.

6.- Com puc arribar a Biniforani Nou?

Com que a la possessió hi ha poc espai per a aparcar, l’organització recomana compartir vehicles o anar-hi a peu. El Grup Excursionista de Bunyola ha organitzat una sortida a peu des de la Plaça a les 10:00 hores per tots els que hi vulguin anar. A més, l’Ajuntament ha organitzat un servei d’autocars, amb sortides des de la Plaça a les 11:00 hores i a les 11:30 hores. També s’aturaran a Can Penasso en funció de les places disponibles. La tornada es prevista a les 16:00 hores.

7.- Què puc fer a Biniforani Nou durant la festa?

Visitar les cases de la possessió i passejar per les terres. El Col·lectiu Cultural Sitja ha realitzat una publicació amb un resum de la història i els atractius de la finca que es distribuirà a la festa, a més d’altres activitats.

Més informació:

–Torna la festa del Quarteró a Biniforani Nou, aquí.
–Les nostres possessions: Biniforani Nou, aquí.