Torna la festa del Quarteró a Biniforani Nou

Bunyola tornarà a celebrar la festa del Quarteró. Serà el proper 31 de gener a la possessió de Biniforani Nou.

L’Escola de Ball de Bunyola recupera aquesta celebració popular de Bunyola, que va començar a organitzar l’any 1995, després d’haver estat dos anys sense organitzar-la. La darrera edició es va celebrar l’any 2013 a Son Térmens. Durant els anys 2014 i 2015 no hi va haver festa del Quarteró a causa de la situació interna del grup i la manca de suport institucional.

Darrera edició de la festa del Quarteró, a Son Térmens, l'any 2013. FOTO: JMV
Darrera edició de la festa del Quarteró, a Son Térmens, l’any 2013. FOTO: JMV

Enguany, la festa torna a comptar amb el suport de l’Ajuntament de Bunyola, que també ha promogut la recuperació de la celebració. A més, també hi col·labora l’Associació J. Koslowsky i el Grup Excursionista de Bunyola.

La festa del Quarteró és una festa popular que s’organitza en recordança del dia de festa que feien les collidores d’oliva bunyolines quan acabaven la temporada de la collita a cada possessió. El nom prové del quartó de vi (mesura tradicional de 16 litres) que el majoral aportava a la festa.

El Quarteró d’enguany seguirà l’esquema de sempre, amb un dinar d’arengades i moniatos, a més d’olives trencades, que enguany seran de la mateixa possessió de Biniforani Nou. A més, es disposarà de torradores. Recordau que s’han de dur plats i coberts. Després de dinar, hi haurà una ballada popular amb la mateixa Escola de Ball de Bunyola.

Els tiquets per al dinar es venen a l’Ajuntament i a Paper Paper (2 euros, tiquet infantil i 5 euros adults).

Com que a Biniforani Nou hi ha poc aparcament, es recomana compartir vehicles o anar-hi a peu. El Grup Excursionista de Bunyola ha organitzat una sortida a peu des de la Plaça a les 10:00 hores per tots els que hi vulguin anar. L’inici de la festa es previst a les 11:00 hores i el dinar se servirà a partir de les 13:30 hores. La festa posterior amb la ballada popular començarà a les 15:00 hores.

Cartell-Quartero

Fins a la interrupció de fa dos anys, la festa del Quarteró se celebrava cada any en una possessió diferent del municipi. La primera edició es va fer l’any 1995 a la possessió de Barcelona. Després, la festa passà per l’Estremera Nova (1996), Son Palouet (1997), Biniatzar (1998), l’Alqueria Blanca (1999), Son Térmens (2000), Honor (2001), Son Vivot (2002), Son Terrassa (2003), el Rafalot (2004), la Font Seca (2005), Coma-sema (2006), Son Pisà (2007), el Pujol (2008), Alfàbia (2009), Raixa (2010 i 2011), Son Amar (2012) i Son Térmens (2013). Durant anys, l’Escola de Ball també va organitzar el Memorial Andreu Estarellas, un concurs d’investigació juvenil en homenatge al folklorista bunyolí Andreu Estarellas (1890-1981), i una exposició vinculada amb la temàtica de la festa.

La recuperació de la festa compta amb la col·laboració de l’Associació J. Koslowsky. Aquesta entitat hi dedicarà l’activitat d’aquest mes del cicle ‘El darrer divendres’, que serà la presentació del llibre Art de Conró. Mallorca, 1747, de Montserrat Fontanet, publicat per El Gall Editor (2015). El presentaran Andreu Ramis Puig-gros, antropòleg i historiador, i Antoni Ginard, historiador i professor de la UIB, a més de Gracià Sànchez, d’El Gall Editor. L’acte serà divendres, 29 de gener, a les 20:30 hores a la Biblioteca Municipal de Bunyola (que ja s’haurà traslladat de nou a la Casa de Cultura).

01 CARTELL Andreu ramis