La cova de na Maria Enganxa, tancada

L’entrada a la font d’en Ravenís, coneguda popularment com la cova de na Maria Enganxa, fou tancada el dimecres 1 d’abril amb una barrera metàl·lica.

Aquesta font de mina o ‘cova’ es troba situada a la paret de pedra del marge de la costa de l’Estació que queda a la dreta quan pujam al poble des de les vies del tren. Amb la barrera, feta a la mida de l’arc i d’un color que s’integra en el conjunt de la paret de pedra del marge, s’elimina el perill de caure a l’interior de la font de mina.

Des del mes de setembre, just després de l’accident on un jove morí electrocutat quan tocà una farola al passeig d’Antoni Estarellas, l’entrada a l’interior de la font o cova es trobava protegida per un bloc de plàstic col·locat, sense fixar, davant l’entrada, suposadament per evitar accidents. Aquest bloc es movia i es desplaçava contínuament sobretot quan feia vent o quan els vianants hi passaven a prop.

La peculiar font de mina, anomenada font d’en Ravenís o cova de na Maria Enganxa, consisteix en un petit arc i un túnel estret de pedra que s’endinsa dins la marjada. Aquesta font fins a mitjans del segle XX revenia quan plovia molt, ja que l’aigua de pluja que es filtrava baixava pels marges del puig de Son Garcies i de Son Murta i sortia per la mina al carrer de la costa de l’Estació.

La font d’en Ravenís adquirí el nom popular de ‘cova de na Maria Enganxa’ arran de la llegenda que s’explicava als infants per evitar que s’atracassin i caiguessin al seu interior quan en rajava un abundant cabdal d’aigua: els contaven que si algú s’acostava a l’entrada de la font, na Maria Enganxa sortia immediatament de per dins el llarg i fosc passadís de la mina i amb el ganxo del seu gaiato l’estirava per les cames i se l’enduia terra endins, davall el marge, a la cova on vivia.

Ara na Maria Enganxa ja no podrà sortir al carrer a estirar ningú amb el gaiato, però potser algun dia s’atraqui a la barrera per treure tota la brutor que han deixat tancada dins la seva cova. I és que el mateix dia que tancaren la ‘cova’ amb la reixa, diverses persones que hi passaren per davant expressaren la seva sorpresa i indignació perquè als responsables de la font no se’ls hagués ocorregut netejar-ne l’interior abans de donar l’ordre de fixar-hi la barrera.

Bàrbara Suau Font

Bàrbara Suau Font

Mestra i investigadora sobre història i patrimoni de Bunyola. Des de 1985, al Col·lectiu Cultural Sitja i a Es Castellet.