Bunyola 2.0

Bunyola ha estat sempre un poble mundialment capdavanter en xarxes socials, en la creació d’una societat de la informació i la comunicació, d’estructures d’intel·ligència artificial, xarxes neuronals i mineria de dades (Data Mining). El nostre know how ha inspirat els enginyers informàtics de Silicon Valley en la creació de Facebook, Twitter, i tota l’anomenada Web 2.0 en general.

Cap altre poble com Bunyola ha estat capaç de processar tanta informació i a tanta velocitat

I això, com és? Cap altre poble com Bunyola ha estat capaç de processar tanta informació i a tanta velocitat. Nosaltres hi estam acostumats de tota la vida, però és sorprenent veure com a Bunyola s’ha anat teixint durant segles una xarxa de nodes de recepció i reenviament de notícies, amb connexions centrades sobretot en perruqueries, forns i bars. I tot això, ja passava molt abans que es creàs Internet i la fibra òptica —Llorenç Villalonga, per exemple, al llibre Les Fures, retrata els bunyolins i bunyolines com a grans experts en el xiuxiueig i la xafarderia.

De tota manera, ho hem de reconèixer, Bunyola havia quedat enrere en la revolució informàtica que s’ha viscut en els darrers anys. Tot i que fóssim històricament uns experts en la informació i la comunicació, les tecnologies de la informació i la comunicació pareixia que havien passat de llis pel nostre poble, com Mister Marshall a la pel·lícula. El tsunami de les noves tecnologies ens havia passat per damunt, i ens havíem quedat un poc endarrerits pel que fa a la velocitat de transmissió de la informació, que ara ja es mesura en megabits per segon.

Per aquest motiu, s’ha fet necessari adaptar-nos a la nova realitat. I, evidentment, hem començat per la nostra revista de referència, Es Castellet. La veritat és que ha estat una tasca titànica: crear el web www.escastellet.cat deu haver costat dos o tres horabaixes de feina, però mesos i mesos de perseguir per amunt i per avall en Jaume i na Bàrbara per convèncer-los de la necessitat d’adaptar la revista. La veritat és que em pensava que encara seria més difícil.

Ara, a la fi, ja la tenim aquí. Esper que www.escastellet.cat serveixi, a banda d’informar-nos dia a dia, per unir més la gent del nostre poble, i col·laborar en la creació d’un sentiment de comunitat. Així i tot, un consell gratuït d’un informàtic: la vida real és més interessant que la vida digital, i per això, encara que ens puguem informar més ràpidament gràcies a aquest web, ens hem d’avesar a sortir més de ca nostra, fer vida de poble, i gaudir de les relacions socials en directe, i no a través d’aparells electrònics que l’única cosa que fan és deshumanitzar-nos. Alçar el cap i mirar el penyal d’Honor o sa Gubia és gratuït (de moment) i no fa falta posar-hi un filtre d’Instagram per comprovar que som uns privilegiats de viure en aquest poble ple de fures i d’amants de la informació.

Miquel Àngel Cabot

Miquel Àngel Cabot

Enginyer en informàtica, professor, i mil curolles més