Raixa amplia l’horari d’obertura i ja es pot visitar de dimarts a dissabte

Des de finals de febrer, la possessió de Raixa es pot visitar de dimarts a dissabte de 10 a 17 hores.

La finca pública de Bunyola, que fins ara només es podia visitar dimarts i dijous al matí, ha ampliat horaris. Es pot visitar de manera lliure o bé sol·licitant una visita guiada. Les visites guiades són a les 10 i a les 12h i es poden fer en català, castellà, anglès i alemany, però abans s’han de reservar enviant un correu electrònic a visitesraixa@conselldemallorca.net o telefonant al 971 237 636.

Per facilitar les visites lliures s’ha instal·lat nous senyals i panells informatius al jardins, que foren visitats per la presidenta del Consell, Maria Salom, acompanyada del conseller insular de Presidència, Jaume Juan; la directora insular de Relacions Institucionals, Maribel Crespí, i el gerent del Consorci de la serra de Tramuntana Patrimoni Mundial, Bartomeu Deyà, a més de la tinent de batle de Bunyola, Catalina Cabot, i el regidor de Medi Ambient, Juan Antonio Estarellas.

Raixa acull el Centre d’Interpretació i Visitants de Raixa-Serra de Tramuntana, des d’on es vol potenciar l’interès per la declaració de Patrimoni Mundial.

Altres activitats a Raixa

A Raixa actualment es duen terme, a través de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS), cursos de formació dirigits a persones amb diversitat funcional, els quals han comptat fins ara amb 70 alumnes.

El Departament de Presidència del Consell va signar el 2013 un acord de cessió d’ús de la finca de Raixa a l’IMAS, per fer-hi  aquests cursos especials de programes específics de formació per a l’ocupació de col·lectius vulnerables en el mercat laboral, que són organitzats per la Secció d’Iniciatives Sociolaborals de l’IMAS i subvencionats pel SOIB. Actualment s’hi fan cursos d’auxiliar de jardineria i centres de jardineria; d’auxiliars en agricultura; i de manteniment i reparació d’edificis.

Per altra banda, el passat mes de gener es va iniciar un projecte de recuperació de la zona forestal de la finca, al qual fan feina nou persones provinents del SOIB. A través d’aquest programa, el Consell abona una mitjana de prop de 950 euros mensuals als treballadors per completar la prestació o subsidi que reben, segons les dades facilitades pel SOIB. La durada del projecte és de sis mesos i les tasques que es duen a terme són la neteja de la part de l’antic camí de Palma a Bunyola que passa devora l’entrada de l’aparcament de Raixa; la neteja de la massa forestal de la finca  per reduir el risc d’incendis; la preservació de la zona d’olivar i bosc; la neteja i recuperació dels antics camins de la finca que encara hi ha i que serviran com a franja tallafocs, i la neteja dels espais on hi ha elements etnològics.